Zamanı Yönetemeyen Başarılı Olamaz

“İki şey vardır, insanların çoğu onun değerini bilmezler: Sıhhat ve boş vakit.” (Hadis-i Şerif)

Zaman en değerli hazinemiz ama en değerli hazinemizi maalesef çoğu zaman boşa harcıyoruz. Sonucunda ise tamamlanmamış işler yığınının içinde boğuluyoruz. Aslında yapabilecekken yapmıyor olmak da içimizde yoğun bir suçluluk duygusu yaratıyor. Zamanımızı verimli kullanmak için iki önemli zaman yönetimi tekniğinden destek alabilirz: Eisenhower Matrisi ve Pomodoro Tekniği

1. Eisenhower Matrisi

Zaman yönetimi konusunda yapılacaklar işler sırası en önemli konulardan birisidir. Eğer bir öncelik sıramız yoksa, işi yaparken dağılmamız, birçok işle aynı anda uğraşmak gibi verimsiz yöntemler kullanmamız ve gereksiz işlerle çok fazla vakit kaybetmemiz gibi sorunlar oluşabilir. Eisenhower tekniği bir koordinat sistemini 4 çeyreğe bölerek, yapılması gereken işleri acil-acil değil ve önemli-önemli değil şeklinde kategorize ederek, bir öncelik sırası belirlememiz yardımcı oluyor.

Eisenhower Matrisi ile yapmayı düşündüğümüz işleri 4 kategoriye ayırıyoruz:

  1. Acil – Önemli: Öncelik sıramızın en başına gelmesi gereken işlerdir. Bu işleri hemen yapmalıyız.
  2. Acil Değil – Önemli: Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge.
  3. Önemli Değil -Acil: Genelde gelen e-mailler, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs buna girer. Eğer yapabiliyorsanız bu işleri başkasına devredin.
  4. Önemli Değil-Acil Değil: Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey fark ettirmeyecek işlerdir. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elimine de edebilirsiniz.

2. Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniği, zaman yönetiminde ve verimli çalışmakta zorlanan insanların kullandığı basit ama etkili bir tekniktir. Çok basit bir işleyişi vardır: Kısa süren çalışma seansları ve arkasından gelen minik bir mola.  Kısa süreli çalışma seansları 25 dk, minik molalar ise 5 dk sürüyor.  Çalışma ve moladan oluşan 30 dk’lık süreç 1 Pomodoro’ya denk geliyor.  Toplamda 4 Pomodoroyu tamamladığınızda 20-30 dakikalık daha uzun bir mola yapıyorsunuz. Genelde bir günde 8-16 pomodoro uygulamak ideal sayılıyor. Bu da günlük 4-8 saat arası çalışmaya denk geliyor. İhtiyacınız olan çalışmaya göre, kendiniz pomodoro sayısını belirleyebilirsiniz.

Pomodoro tekniğinin işe yarayabilmesi için 25 dk’lık çalışma seanslarında sadece uğraştığınız işle ilgilenmeniz gerekmekte. Dikkatinizi dağıtacak her türlü şeyden uzaklaşmak maksimum verimi almanızı sağlayacak. Ayrıca 5 dk’lık molalarda aklınızda yarım kalacak işlerle (bir diziyi izlemek ya da heyecanlı bir romanı okumak)  uğraşmamanız gerekir. Minik molaları, namaz kılmak, kısa süreli egzersizler yapmak ya da çay-kahve içmekle değerlendirebilirsiniz.

Unutmayın! Zamanı yönetemeyen hiçbir alanda başarılı olamaz.

Kaynak: Suffagah

Post Created 86

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Benzer yazılar

Begin typing your search above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Üste dön