Peder ne der, Kader ne der!!!

II. Murat Han, Şehzade Mehmed’in çocukluk yıllarında biraz yaramazlık yaptığı sırada Akşemseddin’in de yanlarında bulunduğu bir vakit, Şehzade Mehmed’e ” Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz !” diye çıkışır. Orada bulunan ve velayet sırrı ile kalp gözü açık olan Akşemseddin Hazretleri hafifçe gülümseyerek der ki; Peder ne der, kader ne der !

İnsan hayatında birçok şeyi kendi karar ve tercihleri neticesinde yaşar, Allah ise kulunun her ahvalde nasıl davranacağını bilendir.

Hal böyleyken her birimiz için yazılmış mutlak bir kader vardır, ne tercihlerimiz, tedbirlerimiz, ne de gayretimiz hakkımızda yazılan bu kaderi değiştiremez.

İnsanoğlu o kadar cahil ve zorbadır ki, çoğu zaman elde ettiği fani güçlerle kendini tabiri caizse nimetten sayar, olayların seyrini değiştirdiğini, kimilerine hayır, kimilerine şerle muamele edebileceğini zanneder.

Halbuki Rabbimiz kitabı keriminde:

“Allah size bir zarar vermek veya yarar sağlamak istese, kim Allah’ın istediği birşeyi geri çevirebilir.Fetih11” buyurmuştur.

Biz Rabbimiz bize bir hayır murad ettiğinde de, şer murad ettiğinde de kimsenin mani olamayacağını düşünenlerdeniz. Bu sebeple “Rızkımı veren Hüdadır, kula minnet eylemem!” diyenlerden olduk.

Meseleye Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin dörtlüğüyle son verelim:

Hak şerleri hayr eyler
Zannetme ki gayr eyler
Arif anı seyr eyler
Mevla görelim neyler
Neylerse güzel eyler

Post Created 86

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Benzer yazılar

Begin typing your search above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Üste dön