Boeing marka 737 MAX model uçağın 5 ayda 2 kazaya karışmasının ardından hava sahasını uçuşa kapatan ülke sayısı 40’ı aştı. Ürettiği yolcu uçakların yüzde 70’ini MAX’in oluşturduğu Boeing ekonomik olarak zor duruma düşerken, şimdiye kadar verilen 4 bin 600 siparişin de iptal edilmesi bekleniyor!
Anlayacağınız Boeing zor durumda! İnsanoğlu’na uçağın icadından evvel önce uçağı anlatmaya çalışsak, 200-300 kişi içinde koltukları olan bir alete bineceğiz, bunun tekerleri ve kanatları olacak desek, sonra bu önce yerde hızlanacak ve uçacak bizim 1 ayda gittiğimiz yolu bizi sağ salimen 1 saatte götürecek desek her halde o dönemin insanı bizi deli diye tımarhaneye kapatırdı.
Ama şimdi bakıyoruz ki uçaklar dünya gökyüzünden bir saniye olsun eksik olmuyor, bununla beraber dünyanın öbür ucundaki biriyle görüntülü konuşma, nivigasyon gibi nice teknolojiler insan aklı, zekası ve çalışmalarıyla keşfedilip insanoğlunun hizmetine sundu.
Şimdi buradan nereye geleceğiz?
İnsanlara bir insanın Tayyi Mekan (Mekanı aşarak bir anda değişik yerlerde görünmek) meselesinden bahsettiğin zaman gülüyor, ama ışınlanma teknolojisi dediğin zaman kabulleniyor, yani bir nevi Allah’ın teknolojisine inanmakta zorlanırken, kullarının teknolojisine kolayca ikna olabiliyor.
Gel bu röntgen cihazına gir senin en ince detaylarına kadar organlarını, kemiklerini, kaslarını inceleyelim fotoğrafını çekelim diyoruz eyvallah diyor, Allah’ın nuruyla gönül gözü açılmış kişi senin gönlünden geçirdiklerine vakıf olabilir diyoruz hadi canım diyor.
İnsanların elde ettiği teknolojiyle yüzlerce ton ağırlığındaki demirler denizde yüzüp, havada uçuyor buna akıl erdiriliyor da, üçler, yediler, kırklar var desen akıl erdiremiyor.
Sözün özü kardeşim, evindeki seccadeyi doğru kullanırsan şayet, seni Boeing marka uçağın götüremeyeceği alemlere hem de bedavaya götürür de, iflasmış, kazaymış nedir bilmez.
Ama bu yazıdan da şu anlaşılmamalıdır ki, Müslüman zahiri, fenni ilimlerden de bağını kesinlikle koparmamalı, en üst düzeyde teknolojiye alaka duyup hakim olmalı, buna mukabil manevi ilimleri de küçümsememeli ve çift kanatlı kuş misali her iki ilme de vakıf olmalıdır, acizane kastımız budur.
Bize kalemle yazmayı öğreten Rabbimize şükürler olsun.